zondag 28 september 2008

zondag 28 september

Een hels gebrom, de oerknal in sordino. Tuur is op het dak bezig, zuivert de koepels met een hogedrukreiniger. Op straat is een massa volk. Flikkendag. Het kijkcijferpubliek. Oorverdovend knalt het gebrom van de hogedrukreiniger. Rund uitbundig. Chaotisch meervoud van indrukken. Prooi, geweldenaar. Hondstotaal. Jelle met rugnummer 7, Samir op een trapladder, Sarah in een oranje werkkiel en bezig met de stelling.

video Jelle Clarisse
En Tuur op het dak. Een wolk van donkere bestanddelen stuift over de koepel heen. Helderheid herschrijft de dingen. De sokkel, 40x40cm, staat recht overeind op groene pootjes. Sarah met een verfkwast op het platform van de stelling, Samir met twee drie dingen tegelijk bezig. De witte ruimte is in een bouwwerf veranderd.

de werktafel

Op het tafelblad is een stortvloed van dingen: een muziekinstallatie, de zaklamp met een reep kleefband om het handvat en op dat reepje kleefband de naam van de eigenaar: Steffie Van Cauter. Naast een van de kopjes koffie bevindt zich een groene doos van het merk SPAX. Een opengescheurde broodzak van Patisserie Ronny vult het gebied tussen de zijkant van het SPAX-doosje en de onderkant van een van de speakers.
Wijnglazen, lege flessen, een thermos, een transparante asbak met een dikke laag peuken en as, chocolaatjes, het flesje BROU DE NOIX, een doos met schietnagels en een witte vouwmeter. Samir plamuurt, Sarah verft. Een vloed van helder licht verovert de witte ruimte.
Later: een fles Old Smuggler en het zwarte tasje van een camrecorder. Om Rund binnen te houden hebben ze de corridor gebarricadeerd.

Samir, Sarah en Jelle gaan een luchtje scheppen. Op het woonerf staan de uitgebloeide reukerwten in bloei.
Tuur blijft bezig, plant een berg van helder daglicht op het dak. Later de finale van het wereldkampioenschap wielrennen. Jelle, Sarah en Tuur volgen de reportage op Radio 1, Samir verft, Rund bijt op een handschoen en Ballan, 'de tanden op elkaar... de bek wijd open...', Ballan wint.

Sarah over de werktafel: 'De vijsmachine raakt de radio aan waarop een fles fruitsap staat, alles raakt elkaar aan.' Het bierviltje, de bekertjes, de bekertjes, de borstels, de bekertjes en de borstels, de borstels en een portefeuille, ohlala, en de portefeuille, want die is van Tuur, en een videocam en tussen de bekertjes en de borstels een pakje tabak, en de asbak die een oogje in het zeil houdt, want colablikjes, een broodzak en SPAX en flessen en waterverstuivers en gsms en een bierglas en naast het bierglas - op een verhoogje - een dreupelglaasje en stukjes hout, papiertjes en mierzoet glimlachende suikerklontjes en tenslotte Badebukse met een hoofs knikje en het relaas van een Brusselse nocturne.

Geen opmerkingen: